Η Ιστορία του Γαϊδουρογάλακτος | e-gynaikes.gr

Η Ιστορία του Γαϊδουρογάλακτος

Δημοσιεύθηκε 13/11/2015

Ο Ιπποκράτης (460 - 370 π.χ), ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες όπως τα προβλήματα του ήπατος, πυρετοί, οίδημα, ινορραγίες, δηλητηριάσεις, και πληγές.

Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αρχαίας Αιγύπτου, γνωστή για την εκπληκτική ομορφιά της, έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Καθώς όπως λέει ο μύθος, όπου και αν ταξίδευε διέταζε και έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία που ήταν απαραίτητη για την διατήρηση της ομορφιάς και την νεότητα της επιδερμίδας της. Η δεύτερη σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, Poppea Sabina, ακολούθησε επίσης το ίδιο μυστικό ομορφιάς και νεότητας στην καθημερινότητα της όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του Πλίνιου για τις αρετές του γάλακτος γαϊδούρας για το δέρμα. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι "το γαϊδουρόγαλα σβήνει τις ρητίδες στο δέρμα, καθιστά το δέρμα πιο λεπτό και το διατηρεί λευκό. Είναι γνωστό ότι μερικές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους σε αυτό επτά φορές την μέρα, με αυστηρότητα στον αριθμό αυτό". Η αδελφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Pauline, ήταν επίσης οπαδός του γάλακτος γαϊδουριών για την φροντίδα του δέρματος.

Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος συνιστά γάλα γαϊδούρας για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης, πυρετού, κόπωσης, λεκέδων στα μάτια, αδύναμων δοντιών, έλκους, άσθματος, και ορισμένων γυναικολογικών παθήσεων. Oμοίως, ο Georges-Louis Lecterc, Comte de Buffon (1707-1788) αναφέρει τα οφέλη και τονίζει τις ιαματικές ιδιότητες του γάλακτος γαϊδούρας για διάφορες παθήσεις, που αρκετές έχουν διατηρηθεί από τους Έλληνες μέχρι σήμερα.

Μέχρι την έναρξη της χρήσης του γαϊδουρινού γάλακτος τον 20ο αιώνα ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος και περίπου μέχρι πριν από 60 χρόνια τα γαϊδούρια μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνιά του δρόμου και σε διάφορες πόλεις παρέχοντας ένα θρεπτικό γεύμα για τα μωρά. Ειδικότερα, στη Γαλλία, την Καταλονία και Νότια Ιταλία περίπου πριν εκατό χρόνια θα μπορούσε κανείς να βρει γαϊδουράκια στις πόρτες των σπιτιών να αρμέγονται επί τόπου. Οι ιδιότητες του γάλακτος γαϊδάρου ήταν γνωστό ότι ήταν άκρως επωφελής για αδύναμα παιδιά.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο London Globe & στο New York Times το 1882 αναφέρεται σε μια μελέτη που έγινε σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι εκείνη την εποχή. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα γαϊδουριού ήταν σαφής νικητής έναντι πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος όταν χορηγείται σε παιδιά με μεταδοτικές ασθένειες.

Στην Ινδία το γάλα γαϊδούρας δίνεται σήμερα σε νεογέννητα μωρά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να τους δώσει μια καλή "δυνατή φωνή".

Πηγή : www.latte.gr