Κυκλάμινο

Image placeholder
Το κυκλάμινο είναι ένα αγριολούλουδο που ευδοκιμεί στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα άγρια κυκλάμινα έχουν χρώμα λευκό ή ανοιχτό ροζ και αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Το κυκλάμινο είναι ένας βολβός που ανθίζει σε γλάστρα από Νοέμβριο έως και Ιανουάριο ενώ στη φύση από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Τα κυκλάμινα μισούν τη ζέστη γιαυτό δεν πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο αλλά σε εξωτερικό, δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.
Προσοχή όμως στο πότισμα γιατί οι ρίζες του σαπίζουν. Γιαυτό θα πρέπει μετά από κάθε πότισμα να αδειάζεται το νερό από το πιατάκι της γλάστρας.

Όταν τα φύλλα του κυκλάμινου ξεραθούν, αφαιρέστε τα, σταματήστε το πότισμα και αρχίστε το πάλι τον Σεπτέμβριο.

Εάν θέλετε να φυτέψετε το κυκλάμινο στον κήπο θα πρέπει να επιλέξετε ένα σκιερό σημείο ή κοντά σε κορμούς δέντρων και να είναι προφυλαγμένο από τον αέρα. Προσοχή όμως να μην λιμνάζουν νερά και το σαπίσουν.

Τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων δεν αντέχουν θερμοκρασίες κοντά στο 0, οπότε φροντίστε να καλύψετε τα φυτά στον κήπο αν στην περιοχή σας χιονίζει ή αν το κρύο είναι τσουχτερό.