Πως να αντιμετωπισθεί η υγρασία στο σπίτι | e-gynaikes.gr

Πως να αντιμετωπισθεί η υγρασία στο σπίτι

Δημοσιεύθηκε 06/12/2015

H υγρασία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ένα σπίτι και έχει επιπτώσεις τόσο σε τοίχους, ταβάνια όσο και σε διάφορα έπιπλα και αντικείμενα ευάλωτα σε αυτήν αλλά ακόμη περισσότερο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της οικογένειας που μένει σε αυτό.

Υπάρχει ωστόσο μία σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.

1. Σωστός και συχνός αερισμός των χώρων μας
Είναι απολύτως απαραίτητο να αερίζουμε καθημερινά το χώρο που μένουμε. Εάν πρόκειται για κάποιο εξοχικό σπίτι που επισκεπτόμαστε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, θα πρέπει να προγραμματίζουμε συχνότερες επισκέψεις με στόχο τον αερισμό. Δυστυχώς, η υγρασία είναι ο συχνότερος "επισκέπτης" των εξοχικών σπιτιών.

2. Σε χώρους όπως μπάνιο και κουζίνα που συνήθως έχουμε συσσώρευση υδρατμών διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ένα σωστό σύστημα εξαερισμού το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.
Και βέβαια, η λειτουργία του απορροφητήρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι απαραίτητη.

3. Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση
Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.
Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία από όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.
Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού (φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό σε όσες κατοικίες έχουν το λεγόμενο "πεταχτό" εξωτερικό σοβά), η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται -εκτός των άλλων- και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.

4. Σε σπίτια που έχουν θέματα υγρασίας καλό είναι γενικά, να αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου.

5. Μία αποτελεσματική λύση που βοηθάει στην αντιμετώπιση της υγρασίας εσωτερικά στο σπίτι είναι και η αγορά κάποιου ηλεκτρικού αφυγραντήρα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιους "συλλέκτες υγρασίας" που πωλούνται στα super market. Πρόκειται για μία πολύ οικονομική λύση που όντως βοηθάει (ιδανική για να τοποθετηθεί σε χώρους όπως ντουλάπες, μικρές αποθήκες κ.ο.κ.) αλλά βέβαια δεν μπορεί να πετύχει τα αποτελέσματα ενός καλού αφυγραντήρα.

Πηγή : www.praktikesidees.gr