Τα Τζαμιά της Αθήνας

Image placeholder
Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν δύο τζαμιά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το Φετιχιέ Τζαμί και το Τζαμί Τζισταράκη.

Φετιχιέ τζαμί
Το Φετιχιέ Τζαμί, δηλαδή Τζαμί του Πορθητή, κτίστηκε μετά την οθωμανική κατάκτηση της Αθήνας από τον Ομάρ το 1456, στο βόρειο άκρο της άλλοτε Ρωμαϊκής αγοράς (επί της συμβολής των οδών Πελοπίδα και Πανός) και επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως "το Τζαμί του Σταροπάζαρου". Οικοδομήθηκε επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής, μέρος των οποίων είναι ορατά στη βόρεια πλευρά του. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και αργότερα ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Αυτήν την περίοδο το κτίριο ανακαινίζεται.

Τζαμί Τζισταράκη
Το Τζαμί Τζισταράκη (ή Τζισδαράκη) κατασκευάστηκε το 1759 στην πλατεία Μοναστηρακίου από το βοεβόδα (Οθωμανό διοικητή) της Αθήνας, τον Μουσταφά Αγά Τζισταράκη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Τζισταράκης χρησιμοποίησε έναν από τους κίονες του Ναού του Ολυμπίου Διός για να φτιάξει ασβέστη για την κατασκευή του κτιρίου, αλλά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποίησε έναν από τους κίονες της βιβλιοθήκης του Αδριανού που βρίσκεται δίπλα. Αυτή η πράξη οδήγησε στην καθαίρεσή του από τους Τούρκους, καθώς θεωρήθηκε ιεροσυλία η οποία απελευθέρωσε κατάρες. Η εμφάνιση της επιδημίας πανώλης τον επόμενο χρόνο αποδόθηκε σε αυτό το γεγονός.

Το τζαμί ήταν επίσης γνωστό ως Τζαμί του Κάτω Σιντριβανιού ή Τζαμί του Κάτω Παζαριού λόγω της εγγύτητάς του στην αρχαία Αγορά. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν αίθουσα συνεδριάσεων για την τοπική δημογεροντία. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως: Εκεί διεξάχθηκε χορός προς τιμήν του βασιλιά Όθωνα το Μάρτιο του 1834, και μετά χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας, φυλακή και αποθήκη. Το 1915 ανακατασκευάστηκε εν μέρει και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων» από το 1918 (μετονομάστηκε σε «Εθνικόν Μουσείον Κοσμητικών Τεχνών») μέχρι το 1973. Το 1966 έγιναν μετατροπές στο τζαμί ώστε να προσευχηθεί ο εξόριστος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ.
Το 1973 στο τζαμί παρέμεινε συλλογή κεραμικών. Αυτήν την περίοδο το κτίριο ανακαινίζεται.

Πηγή : Βικιπαίδεια