Πως να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να αλλάξετε την κοινωνική σας ζωή

Image placeholder
Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να μειώσει το ποτό, αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: Δυσκολεύεται να διατηρήσει την ίδια κοινωνική ζωή, αφού αναγκάζεται να περιορίσει τις εξόδους του ή να πάει για ύπνο νωρίς, αφού δεν μπορεί να πιεί άλλο. Από την άλλη, αν δεν περιορίσει το αλκοόλ αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, προβλήματα με το συκώτι κ.ο.κ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (NHS) , θα πρέπει οι γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από 2-3 μεζούρες αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή ένα με δύο ποτήρια κρασί την ημέρα(1 ποτήρι κρασί 150ml με 13% abv περιέχει περίπου 2 μονάδες αλκοόλ!). Επίσης, οι άντρες πρέπει να πίνουν ιδανικά μέχρι 3 μονάδες αλκοόλ/ημέρα. Φυσικά, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, όλοι μας πίνουμε πολύ περισσότερο από ότι πρέπει. Μάλιστα, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων το μέτρο δύσκολα τηρείται…

Η ισορροπία είναι δύσκολη αλλά σας έχουμε δωράκι για τα Χριστούγεννα, 3 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας, χωρίς να χάσετε την αίσθηση της διασκέδασης. –

1. Δεν πίνουμε ξαφνικά και σε μεγάλες ποσότητες
Για τις γυναίκες, 2-3 μεζούρες αλκοόλ ανά ημέρα ισούνται με 14 έως 21 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Παρά τις προειδοποιήσεις για την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, πολλές γυναίκες (και άνδρες) προτιμούν να μην πιούν κάθε μέρα και να κρατήσουν αυτή τη ποσότητα που τους αναλογεί για μια μεγάλη έξοδο, την Παρασκευή ή το Σάββατο ή την μέρα των Χριστουγέννων. Όταν το κάνουμε όμως αυτό, γεμίζουμε το σώμα μας με μια ξαφνική, συνεχόμενη και τεράστια δόση τοξικών και ζαχαρούχων ουσιών, τις οποίες το συκώτι σοκαρισμένο προσπαθεί σκληρά να τις μεταβολίσει. Αν μάλιστα, δεν έχουμε μεγάλη αντοχή στο αλκοόλ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουμε από τα όρια.

2. Πίνουμε πάντα ενώ τρώτε κάτι
Όταν πίνουμε ένα κρασάκι ή μια μπύρα με ένα γεύμα, είναι λιγότερο πιθανό να μεθύσουμε γρήγορα. Μπορούμε δηλαδή να πάρουμε το χρόνο μας για να συνέλθουμε από ένα ή δυο ποτηράκια, χωρίς κανένας να το αντιληφθεί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κοντρολάρουμε επίσης την τάση για παχυσαρκία. Πολλοί από μας ξεχνάμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με το ποτό και μετράμε μόνο τις θερμίδες του φαγητού. Αν όμως συνδυάσουμε αυτά τα δυο, θα έχουμε μια άμεση συσχέτιση στο μυαλό μας ότι φάγαμε πολύ και ήπιαμε πολύ άρα… φτάνει.

3. Χρησιμοποίησε το κίνητρο «Δεν πίνω γιατί οδηγώ»
Αν χρειάζεται να αποφασίσουμε ποιος δεν θα πιεί στη παρέα για να οδηγήσει, θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα προσφερθούν. Εντάξει, μπορεί να μην είναι η πιο διασκεδαστική δουλειά στον κόσμο, αλλά είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην πιούμε, και επιπλέον οι φίλοι μας θα είναι πάντα ευγνώμωνες που κάναμε αυτή τη θυσία. Αν θέλετε να μην περιθωριοποιηθείτε από την παρέα, πιείτε μια μπύρα ή ένα ποτό χωρίς αλκοόλ…. υπάρχουν πολλές μη αλκοολούχες επιλογές στην αγορά αυτή τη στιγμή.

1 μονάδα αλκοόλ ισούται με 10ml αλκοόλης.

Πηγή : www.krasiagr.com