Αθήνα : Κυριακή στην Πλατεία Αβησσυνίας

Image placeholder
Η Πλατεία Αβησσυνίας ή Γιουσουρούμβρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στο Μοναστηράκι μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου.
Η πλατεία είναι ένας μικρός χώρος που υπάρχουν και λειτουργούν καθημερινά τα μόνιμα παλαιοπωλεία στα οποία μπορείς να βρεις παλαιά έπιπλα, ασημικά, νομίσματα, κρύσταλλα και πολλά άλλα αντικείμενα.

Κάθε Κυριακή όμως γίνεται το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών. Το εσωτερικό της πλατείας γεμίζει από μικροπωλητές που πωλούν μικροαντικείμενα και πλήθος κόσμου που έρχεται για να χαζέψει και ίσως να βρει κάποια ευκαιρία.

Μικροπωλητές την Κυριακή με τα ίδια εμπορεύματα μπορείτε να βρείτε και στην οδό Άστιγγος (στο τέλος της οδού Ηφαίστου προς Θησείο, στρίβετε δεξιά και αμέσως αριστερά).

Και λίγο ιστορία…
Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1860. Το 1910 μεταφέρθηκε στην πλατεία Αβησσυνίας το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, το οποίο μέχρι τότε γινόταν στην πλατεία Δημοπρατηρίου.
Αβησσυνία λεγόταν εκείνη την εποχή, η Αιθιοπία.Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία γεννήθηκε το 1922, όταν εκεί μοιράστηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλέλληνας, Χαϊλέ Σελασιέ, ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας των Ελλήνων προσφύγων.

Το όνομα «Γιουσουρούμ» προήλθε από τον Εβραίο Ηλία Γιουσουρούμ, ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Γιουσουρούμ είχε έρθει το 1863 από τη Σμύρνη. Ο έμπορος Νώε Γιουσουρούμ, πρόγονος του παλαιοπώλη ήταν ήδη πολύ συμπαθής στους Αθηναίους και τελικά η πλατεία πήρε το όνομά τους, που στα εβραϊκά σημαίνει «άνθρωπος του θεού». Στην περίφημη πλέον πλατεία, διέμενε ο εκάστοτε πρόεδρος των παλαιοπωλών, σε ένα αρχοντικό που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα και λειτουργεί σαν καφετέρια....

Η Πλατεία Αβησσυνίας ή Γιουσουρούμ κάθε Κυριακή ζωντανεύει και αξίζει εάν είστε λάτρης των παλιών αντικειμένων να κάνετε ένα πέρασμα για μια ματιά.

Πληροφορίες : www.mixanitouxronou.gr