Έφηβοι & σεξουαλική ζωή

Image placeholder
Η εφηβεία, είναι η περίοδος ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη ζωή. Η εφηβεία θεωρείται η κατεξοχήν ηλικία της σεξουαλικής αφύπνισης, διεκδίκησης και ωρίμανσης του σεξουαλικού ρόλου του ατόμου. Πρόκειται για μια φάση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ορμονικές, βιολογικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Το σώμα του εφήβου αφυπνίζεται βιολογικά και σεξουαλικά και οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση. Βασικό χαρακτηριστικό της εφηβείας, είναι η αναζωπύρωση της σεξουαλικότητας. Ο έφηβος μέσα από συγκρούσεις κυρίως με το γονεϊκό περιβάλλον, προσπαθεί να ισχυροποιήσει το δικό του Εγώ. Ο έφηβος αμφισβητεί, αντιδρά και αναζητά καινούριους στόχους. Ο πιο σημαντικός στόχος της, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί, είναι η διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου, η ωρίμανση και η ανεξαρτητοποίηση του, ώστε να μπορέσει στην συνέχεια να διαμορφώσει το άτομο ουσιαστικές και βαθιές διαπροσωπικές σχέσεις.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να έρθει η περίοδος στο κορίτσι;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία που να προσδιορίζει τον ερχομό της περιόδου. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα 12 με 13 χρόνια είναι μια ηλικία που η περίοδος έρχεται στα περισσότερα κορίτσια. Βέβαια, υπάρχουν και κορίτσια στα οποία η περίοδος έρχεται πριν ή μετά την ηλικία που προαναφέραμε. Κάτω από 10 χρονών, οι γιατροί μιλούν για πρόωρη εφηβεία και αναζητούν πιθανές ορμονικές ανωμαλίες για να τις θεραπεύσουν. Μετά τα 15 με 16 χρόνια αν δεν έχει έρθει η περίοδος, τα κορίτσια και οι μητέρες ανησυχούν. Η καθυστέρηση της περιόδου είναι φυσιολογικό φαινόμενο και η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο μπορεί να τις καθησυχάσει και να τις καθοδηγήσει.

Βρίσκω το στήθος μου πολύ μικρό, τι μπορώ να κάνω;
Σπάνια είμαστε ευχαριστημένες με το στήθος μας. Συχνά συγκρίνουμε το στήθος μας με τα υπέροχα ντεκολτέ που βλέπουμε στα περιοδικά. Το θεωρούμε ατελές, μικρό, ασύμμετρο και γενικά του βρίσκουμε πολλά ελαττώματα. Ωστόσο, είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε όμορφο στήθος ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Μια πλάτη γυμνασμένη, θωρακικοί μύες δυνατοί και ώμοι ελεύθεροι εξασφαλίζουν ένα όμορφο στήθος. Επίσης, η κολύμβηση βοηθά στη απόκτηση καλοσχηματισμένου στήθους.

Ποια θεωρείται η καλύτερη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής στο κορίτσι;
Η σεξουαλική αφύπνιση στη γυναίκα ξεκινά στην ηλικία 12 -14 χρόνων με τον ερχομό της έμμηνου ρύσης όπου στην περίοδο αυτή το σεξουαλικό ένστικτο δίνει πιο έντονα το παρόν του ενώ η ηδονή, οι φαντασιώσεις και οι διεγέρσεις παίρνουν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.
Η καλύτερη περίοδος για το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής της, φαίνεται να είναι το εφηβικό της κλείσιμο, που είναι έτοιμη και βιολογικά και συναισθηματικά να απολαύσει και να χαρεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής ζωής της. Αυτό η νεαρή γυναίκα πρέπει να το γνωρίζει, να μη βιαστεί να μεγαλώσει πιο γρήγορα και να μην θελήσει να κάνει σεξ πιο μικρή για να αποδείξει ότι είναι «προχωρημένη» και πιο άνετη από τις φίλες της. Η σεξουαλική ζωή την περιμένει για πολλά - πολλά χρόνια, για αυτό ας αφήσει το μυαλό της και το σώμα της να ετοιμαστούν για αυτή την κορυφαία βιολογική και ψυχική της ανάγκη.

Η νεαρή γυναίκα οφείλει να γνωρίζει το σώμα της, τη γυναικεία της ύπαρξη, τα γεννητικά της όργανα και να έχει μια ανοικτή επικοινωνία με τη μητέρα για τυχόν απορίες και για θέματα αντισύλληψης. Οι γονείς και ειδικά η μητέρα οφείλει να είναι κοντά στην κόρη της να την ενημερώνει για όλα τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία και τις αγωνίες και τους φόβους που μπορεί η έφηβη να έχει.

Μετά την πρώτη φορά δεν ένιωσα ηδονή. Μήπως είμαι ψυχρή;
Στην αρχή της ερωτικής ζωής, δεν είναι εύκολο να ερεθιστεί ο κόλπος της γυναίκας. Με τον καιρό, η γυναίκα μαθαίνει καλύτερα το σώμα της και η κολπική περιοχή γίνεται πιο ευαίσθητη στα ερεθίσματα. Μάθετε να ζητάτε αυτό που θέλετε και να περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμες. Επίσης, μερικοί άνδρες απολαμβάνουν μόνο τη διείσδυση, τα χάδια και τα τρυφερά λόγια δεν τους ενδιαφέρουν. Για πολλές γυναίκες όμως, κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Τέλος, μπορεί κατά την πρώτη φορά να μη νιώσατε ηδονή γιατί ο σύντροφός σας εκσπερμάτισε πριν εσείς ερεθιστείτε.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;
Με τον όρο «αντισύλληψη» εννοούμε τα μέσα και τις τεχνικές που καταφέρνουν να αναστείλουν τη γονιμότητα, με τρόπο παροδικό και αναστρέψιμο. Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να προλάβει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Το ανδρικό προφυλακτικό αποτελεί μία μέθοδο ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική για την αντισύλληψη, αλλά και για την προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό είναι μία λεπτή ελαστική θήκη από Latex ή πολυουρεθάνη, που χρησιμοποιείται για να καλύπτει το πέος κατά τη συνουσία και να συγκρατεί το σπέρμα, εμποδίζοντάς το να φτάσει στο ωάριο.
Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής, που πρέπει να είναι ο άνδρας και η γυναίκα, οφείλει να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά της επιλογής του. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό πρέπει αγοράζεται από τα φαρμακεία ή τα super markets με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του. Φυλάσσεται πάντα σε μέρος που δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του, με αποτέλεσμα να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εάν υπάρχουν υποψίες μεταβολής του ντύματός του, πρέπει να μην χρησιμοποιείται ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Επίσης, δεν πρέπει να τα συμπιέζουμε στο πορτοφόλι ή σε μια πολύ στενή τσέπη. Είναι καλύτερο να τα φυλάμε στο αρχικό τους κουτί, και να προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης τους.

Η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού έχει ιδιαίτερη αξία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγει κατά τη συνουσία. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και της ανδρικής εκσπερμάτισης, πρέπει να εξέρχεται του κόλπου, προτού χαλαρώσει η στύση, διότι υπάρχει ο φόβος, όταν παραμείνει εντός του κόλπου, να χυθεί το σπερματικό υγρό.

Το προφυλακτικό αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα μέσα για αντισύλληψη. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου για ζευγάρια που εφαρμόζουν με ακρίβεια τη μέθοδο είναι 3 κυήσεις ανά 100 γυναίκες που τη χρησιμοποιούν για ένα χρόνο. Πρακτικά όμως, η αποτυχία φθάνει το 10%, λόγω κατασκευαστικών μειονεκτημάτων ή λαθών στην εφαρμογή του προφυλακτικού.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνω στο γυναικολόγο;
Η γυναίκα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, δεν πρέπει να ξεχνά τη ανάγκη της να προλαμβάνει παρά να θεραπεύει. Αυτό την οδηγεί στο δρόμο μιας συνεχούς αναζήτησης σε συνεργασία με το γυναικολόγο της και τις οδηγίες που πρέπει να τηρεί με ευλάβεια από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.
Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα από την μητέρα της, σε ποια ηλικία πρέπει ένα κορίτσι να επισκεφτεί για πρώτη φορά το γυναικολόγο και κάθε πότε μια γυναίκα μεγαλώνοντας, οφείλει να επισκέπτεται και γιατί το γιατρό της. Από την περίοδο της ήβης που οι ορμόνες ξυπνούν και διαφοροποιούν το σώμα της έφηβης και προτού ανοίξει η σεξουαλική της ζωή, η μητέρα του κοριτσιού οφείλει να την οδηγήσει στο γυναικολόγο εμπιστοσύνης της, προκειμένου η νεαρή γυναίκα, να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης και φροντίδας των σωματικών αλλαγών που δέχεται. Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο της παρθένας αυξάνει την προληπτική αγωγή, που αρχίζει να υιοθετεί στη ζωή της. Παράλληλα, ο γιατρός της θα την καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα, σχετικά με τι πρέπει να γνωρίζει στις επερχόμενες αλλαγές και στην εμμηνορρυσία που άρχισε να δείχνει την ορμονική της ενεργοποίηση.
Οι επισκέψεις στο γυναικολόγο πρέπει να γίνονται μία φορά το χρόνο. Ο έλεγχος που γίνεται αφορά στους μαστούς και στα έσω και έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Όσον αφορά στους μαστούς, μία γυναίκα μετά τα 18 της χρόνια οφείλει να ψηλαφά τακτικά (μία φορά το μήνα και καλύτερα τις τελευταίες ημέρες της περιόδου) τους μαστούς της, καταγράφοντας μέσα στα χέρια της την καλή της υγεία. Η πρώτη μαστογραφία καλό είναι να γίνεται προληπτικά στα 37 χρόνια ώστε να χρησιμεύει ως μέτρο σύγκρισης. Από τα σαράντα έως τα πενήντα χρόνια η μαστογραφία επαναλαμβάνεται ανά δύο χρόνια, ενώ από τα πενήντα έως τα εξήντα χρόνια επαναλαμβάνεται ανά χρόνο. Με την αμφίχειρη κλινική εξέταση ο γυναικολόγος θα εκτιμήσει την υγεία των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Η εξέταση θα συμπληρωθεί με το ΠΑΠ τεστ, ώστε να εκτιμηθεί η καλή κατάσταση του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, καλό θα ήταν η γυναίκα να υποβάλλεται προληπτικά και σε διακολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.

Κατά την εφηβεία η τριχοφυία του αγοριού αναπτύσσεται περαιτέρω και εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος του όπως το πρόσωπο, τα άκρα και το στήθος. Η φωνή του αγοριού γίνεται ανδρική και τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται περαιτέρω σε μέγεθος, ενώ το αγόρι ψηλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Κατά την περίοδο αυτή εμφανίζεται και η εκσπερμάτιση. Ως επί το πλείστον, οι πρώτες εκσπερματίσεις γίνονται αυτομάτως κατά την διάρκεια της νύκτας και ονομάζονται ρεύσεις. Οι πρώτες ηθελημένες εκσπερματίσεις κατά την διάρκεια της ημέρας είναι συνήθως αποτέλεσμα αυνανισμού.

Οι ορμονικές αφυπνίσεις ενεργοποιούν την περιέργειά του για το σώμα του, αλλά και για το σώμα του άλλου φύλου και αρχίζει να έχει πιο έντονη ανάγκη να διερευνήσει τη σεξουαλικότητά του. Ο αυνανισμός, στην ηλικία αυτή, αποτελεί μία ολοκληρωμένη συνειδητή πράξη, μέσα από την οποία ο έφηβος αναζητά τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά, η οποία είναι σημαντικό να γίνεται ιδιωτικά και όχι παρουσία άλλων ανθρώπων.

Ποια θεωρείται η καλύτερη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής στο αγόρι;
Είναι αναγκαίο να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που ένας νεαρός άντρας «πρέπει» να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την προσωπικότητά του και τις εγγραφές του έχει διαφορετικό χρόνο που είναι έτοιμος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και επιλογή του πότε θα αποφασίσει να ξεκινήσει την σεξουαλική του ζωή.
Ωστόσο, γύρω στην ηλικία των 16-17 χρόνων, ο έφηβος ξεκινάει τη σεξουαλική του ζωή για να διεκδικήσει τη σεξουαλική του ολοκλήρωση και την αναζήτηση της σεξουαλικής του ταυτότητας. Ο νεαρός άντρας περνάει από το αυνανιστικό-φαντασιωσικό τρόπο όπου ήταν καθηλωμένος μέχρι τότε στη δική του ολοκλήρωση της σεξουαλικής του εικόνας με την απαίτηση του «θέλω να κάνω έρωτα.

Το μέγεθος του πέους επηρεάζει την ηδονή;
Οι μύθοι και οι αντιλήψεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μιλούν και δείχνουν το μεγάλο φαλλό που εκφράζει το σούπερ άνδρα, τροφοδοτώντας τις φαντασιωσικές φοβίες του ανδρικού πληθυσμού με το άγχος και την αγωνιώδη σύγκριση του πόσο μεγάλο και περήφανο είναι. Οι συσχετίσεις αυτές μιας κοινωνικής κουλτούρας που σηματοδοτεί τη λατρεία του ανδρικού οργάνου και την υποταγή της γυναίκας σε αυτό, σκιαγραφούν τη διαφυλική ανταγωνιστική επικράτηση όταν και η γυναίκα προσπαθώντας να αμφισβητήσει την ανδρική κυριαρχία στο κρεβάτι, του δείξει ότι υπολείπεται σε εκατοστά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ικανοποίηση μιας γυναίκας δε συσχετίζεται με το μέγεθος του πέους του άνδρα, αλλά κυρίως με τη σεξουαλική έκφραση της τεχνικής του παιχνιδιού και της στάσης που το ζευγάρι ζει και βιώνει απολαμβάνοντας περισσότερο την ηδονή του. Για τη γυναίκα, σημασία έχει η ποιότητα της σχέσης, η συναισθηματική κάλυψη των αναγκών της, κατά πόσο νιώθει το σύντροφό της κοντά της και η ψυχική ικανοποίηση που αντλεί από τη σχέση της. Το μέγεθος του πέους δεν απασχόλησε ποτέ πραγματικά καμία γυναίκα, δίνοντας απόλυτη έμφαση μόνο σε αυτό. Αυτό που ζητάει ουσιαστικά για τη σεξουαλική ικανοποίησή της σε επίπεδο βιολογικής οριοθέτησης του μεγέθους είναι η φυσιολογική εικόνα του πέους, η οποία καθορίζεται έτσι ώστε το πέος να μη θεωρείται μικροφαλλικό.

Την πρώτη φορά απέτυχα, γιατί;
Ο φόβος και το άγχος της πρώτης φοράς δοκιμάζει τον νεαρό άντρα που βλέπει τις σεξουαλικές του ορμές να ζητούν ικανοποίηση και να κουβαλάει τον ανδρισμό του ανυπόμονα σφραγίζοντας την αναγνώριση και την επιβεβαίωση που θα τη μοιραστεί στο φιλικό και στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Η πρώτη φορά είναι μια σημαντική εμπειρία για τον άντρα που ενδεχομένως να έχει μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό του, αφού περιμένει να τεστάρει τη στύση και την εκσπερμάτιση του αλλά και να δοκιμάσει την ηδονή με μια παρτενέρ και όχι μόνος του όπως έκανε μέχρι τώρα.
Είναι σημαντικό όμως, να τονιστεί ότι η ενδεχόμενη αποτυχία δεν έχει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής. Η πρώτη φορά πολύ συχνά δεν είναι όπως τη φαντάζεται ο κάθε νέος άντρας, μπορεί να μη λειτουργήσει όπως θα ήθελε, αλλά πρέπει να ξέρει ότι η ερωτική του εικόνα είναι μέσα στο μυαλό του βλέποντας απέναντί του τη γυναίκα που θέλει και επιθυμεί και όχι στη σκέψη αν θα έχει στύση ή όχι.
Ένας στους δυο άντρες έχει αποτυχία και δε λειτουργεί στην πρώτη επαφή. Η αμηχανία, το άγχος, οι συνθήκες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο τρόπος που φτάνει γυμνός μπροστά στη γυναίκα, είναι παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάσουν και να έχει μια πιθανή αποτυχία.
Η στάση της γυναίκας, αν έχει εμπειρία ή όχι, πόσο προκλητική είναι απέναντι στον άπειρο νεαρό άντρα, ο ίδιος πόσο πιστεύει ότι θα τα καταφέρει ή νιώθει ότι περνάει από δοκιμασία, είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το άγχος του και να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου ο ίδιος δε μπορεί να λειτουργήσει.

Αν έχω κάποιο ανδρολογικό πρόβλημα που μπορώ να απευθυνθώ;
Ο ανδρολόγος είναι κατά κάποιο τρόπο «ο γυναικολόγος του άνδρα». Σε αυτό το γιατρό, μπορείτε να απευθυνθείτε για τα ανδρικά γενετήσια ζητήματα. Ασχολείται με τα νοσήματα του πέους, τα ορμονικά προβλήματα, τις διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν όλα αυτά στην ψυχολογία του άνδρα.

Πηγή : www.4moms.gr