Μπάνσκο

Image placeholder
Το Μπάνσκο είναι μια πόλη 9.212 κατοίκων και βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία, στους πρόποδες του όρους Πιρίν σε υψόμετρο 936 μέτρων.
Η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μεγάλο τουριστικό προορισμό κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο λόγω της ύπαρξης του χιονοδρομικού κέντρου.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στα Βαλκάνια. Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Διαθέτει 16 πίστες με συνολικό μήκος 65 χιλιομέτρων. Είναι κατάλληλο για σκιέρ όλων των επιπέδων ικανότητας, από αρχάριους μέχρι και ιδιαίτερα έμπειρους. Ανάμεσα στις πίστες υπάρχουν και φωτιζόμενες μήκους 7 χιλιομέτρων κατάλληλες για σκι έως αργά το βράδυ.

Διαθέτει συνολικά 11 αναβατήρες και ένα κλειστό τελεφερίκ μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου, το οποίο ξεκινά μέσα από το Μπάνσκο και μεταφέρει τους σκιέρ στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου Μπάνσκο.

Εκτός από την κανονική χιονόπτωση και για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχουν 100 κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού ώστε οι πίστες να είναι πάντα διαθέσιμες από Δεκέμβριο έως τέλη Απριλίου.

Για όσους δεν ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ, η βόλτα με το τελεφερίκ είναι μια εμπειρία στο μαγευτικό χιονισμένο τοπίο. Σε συνδυασμό με χιονοπόλεμο και μια ζεστή σοκολάτα στο καφέ του σαλέ στο Μπάνσκο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για βόλτα.

Στο Μπάνσκο υπάρχουν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορεί ο καθένας να απολαύσει την πολυτέλεια τους οικονομικά. Είναι εξοπλισμένες με πισίνες, χαμάμ, τζακούζι, υπηρεσίες wellness, γυμναστήρια, ατμόλουτρα, αίθουσες μασάζ.

Το 80% των τουριστών στο Μπάνσκο είναι Έλληνες, κυρίως νέοι. Έτσι οι υπηρεσίες εστίασης είναι προσαρμοσμένες στις συνήθειές τους.

Η πόλη και η γύρω περιοχή
Το ιστορικό κέντρο του Μπάνσκο διαθέτει μια πολύ όμορφη πλατεία με αγάλματα και συντριβάνι. Μπορείτε ακόμα να πάτε στο Μουσείο Νεόφυτου Ρίλσκι ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους καθώς και να δείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία αποτελεί και το σύμβολο της πόλης του Μπάνσκο με το καμπαναριό ύψους σχεδόν 30 μέτρων.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Πιρίν. Το πάρκο έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura-2000, ενώ έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Το πιο οργανωμένο τμήμα του εθνικού πάρκου για επισκέψεις είναι το πάρκο Βίχρεν, λόγω της κοντινής απόστασης του στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο. Ιδιαίτερα δημοφιλή αξιοθέατα είναι τα ποτάμια Ντεμγιάνιτσα και Μπουντερίτσα και οι λίμνες Βασιλάσκι και Τιπίτσκι.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Μπάνσκο βρίσκεται το χωριό Μπάνια. Η Μπάνια έχει 72 ιαματικές πηγές, που βρίσκονται στο χωριό και στους πρόποδες του λόφου Zhensko Βardo. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται μεταξύ 37 - 57 βαθμών. Χρησιμοποιείται για την ιατρική θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του κινητικού συστήματος, παθήσεων του νευρικού συστήματος και γυναικολογικών παθήσεων. Υπάρχουν επίσης καταθέσεις ιαματικής λάσπης.

Το Μπάνσκο παραμένει ελκυστικός προορισμός και την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως τον Αύγουστο που διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ μουσικής.

Πως θα πάτε
Εάν δεν πάτε οργανωμένα με κάποιο τουριστικό γραφείο μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, περνώντας τα σύνορα είτε από τον Προμαχώνα Σερρών είτε από την Εξοχή Δράμας. Η απόσταση από Αθήνα είναι 720χλμ. και από Θεσσαλονίκη 210χλμ.