Μπεναζίρ Μπούτο (1953-2007)

Image placeholder
Γεννήθηκε στο Πακιστάν στις 21 Ιουνίου του 1953 και ήταν κόρη του πολιτικού και μετέπειτα προέδρου και πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο στη δεκαετία του 1970 σε μια από τις ελάχιστες μη στρατιωτικές κυβερνήσεις του Πακιστάν από την ανεξαρτησία της Χώρας. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και φιλοσοφία στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη.

Επιστρέφοντας στο Πακιστάν αν και αρχικά ήταν απρόθυμη να αναμειχθεί με την πολιτική, τελικά όμως ασχολήθηκε, ιδιαίτερα μετά από το πραξικόπημα του 1977 που έκανε ο στρατηγός Ζία Ουλ Χακ και κατέλαβε την εξουσία όπου κατά εντολή του ο πατέρας της αφού συνελήφθη, εκτελέστηκε ενώ η ίδια συνελήφθη και κρατήθηκε φυλακισμένη σε απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερη κατέφυγε στην Αγγλία όπου έγινε ηγέτης εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας της).

Μετά τον θάνατο του στρατηγού - προέδρου (κατά την ανατίναξη του αεροπλάνου που επέβαινε) το 1986, η Μπεναζίρ επέστρεψε στο Πακιστάν. Το 1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας και το 1988 εκλέχτηκε πρωθυπουργός του Πακιστάν. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός Ισλαμικής χώρας στην ιστορία. Το 1990 ο πρόεδρος του Πακιστάν έπαψε την κυβέρνησή της λόγω κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς και στις επόμενες εκλογές ηττήθηκε. Το 1993 ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1996 όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση πάλι λόγω κατηγοριών για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας από τον σύζυγό της Ασίφ Ζαρντάρι.

Μέχρι το 2007 ζούσε εξόριστη στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι λόγω καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εναντίον της για διαφθορά, επί κατηγοριών που ουδέποτε όμως αποδείχθηκαν. Μάλιστα το 2004 ο σύζυγός της αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2007 η κυβέρνηση του Πακιστάν απέσυρε και τις κατηγορίες που υπήρχαν εις βάρος της και της επιτράπηκε να γυρίσει στο Πακιστάν προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές. Η απόφαση της να γυρίσει φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία αφού είχε επαφές με τις ΗΠΑ. Την μέρα της υποδοχής της στο Καράτσι στις 18 Οκτωβρίου 2007 είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση - απόπειρα από καμικάζι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα. Τότε είχε σωθεί. Όμως στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, καμικάζι σε προεκλογική συγκέντρωσή της στο Ραβαλπίντι την δολοφόνησε πυροβολώντας την αρχικά τρεις φορές και στη συνέχεια ενεργοποιώντας εκρηκτικά, παρασέρνοντας στο θάνατο άλλα 16 άτομα, μερικά από τα οποία ήταν μέλη της φρουράς της, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν.

Σύμφωνα με έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ, ο θάνατός της προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι εξαιτίας της έκρηξης βόμβας και όχι από σφαίρα, όπως επιμένει το κόμμα της, ενώ την επίθεση κατά της Μπούτο έφερε εις πέρας ένα άτομο, και όχι δύο, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί εναντίον της Πακιστανής πολιτικού και ταυτόχρονα πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Αμέσως η κυβέρνηση του Πακιστάν έσπευσε να υποδείξει ως αυτουργούς της δολοφονίας τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, θέση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι ΗΠΑ αλλά και ούτε η Αλ Κάιντα, η οποία διέψευσε την είδηση περί ανάμειξης της οργάνωσης στη δολοφονία.

Πηγή : Βικιπαίδεια