Η διατροφική αξία του ροδιού

Image placeholder
Το ρόδι αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν στον ανθρώπινο οργανισμό υγεία και ευεξία.

Το ρόδι χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των βιταμινών που περιέχει (Βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο), φυτικές ίνες καθώς και σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ).

Για τις πολύτιμες ιδιότητες του (αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές, αντιδιαρροϊκές κ.α.), το ρόδι χρησιμοποιείται ανέκαθεν για θεραπευτικούς σκοπούς. Στις μέρες μας θεωρείται πως μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα, μειώνει ρυτίδες ή έλκη ενώ η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Το ρόδι, πέρα από τον φυσικό χυμό, μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν αφέψημα (βράζουμε για λίγα λεπτά φλούδα ροδιού σε καυτό νερό), ενώ οι σπόροι του διατηρούνται για πολλούς μήνες στην κατάψυξη μέσα σε κλειστό δοχείο.

Πηγή : www.expohellas.analyst.gr