Τα 7 πιο περίεργα ποτά στο κόσμο που είναι προϊόντα ζύμωσης

Image placeholder
Tο κρασί και η μπύρα δεν είναι τα μόνα ποτά εκεί έξω που είναι πρoϊόντα ζύμωσης. Υπάρχουν διάφορα περίεργα τέτοια ποτά ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν κάθε είδους περίεργα υλικά αλλά όχι σταφύλια. Και μάλιστα έχουν μεγάλη πολιτισμική παράδοση.

1. Μαύρο τσάι -0% αλκοόλ
Το μαύρο τσάι είναι ένα τσάι από την Κίνα που έχει υποστεί ζύμωση. Για να γίνει, τα φύλλα τσαγιού τυλίγονται σε ρολό και υγραίνονται και στη συνέχεια τα αφήνουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ζυμωθούν. Μερικές φορές η ζύμωση κρατάει χρόνια. Τα φύλλα τσαγιού γίνονται μαύρα και συνήθως συμπιέζονται σε μορφή κέικ. Το Pu-erh είναι το πιο διάσημο μαύρο τσάι και προέρχεται από την επαρχία Γιουνάν. Βγαίνει σε δυο στυλ. Ζυμωμένο και μη. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το μαύρο τσάκι θεραπεύει τις περισσότερες από τις συνηθισμένες ασθένειες. Όταν ζυμώνεται η γεύση γίνεται πιο πλούσια και η υφή πιο στρογγυλή.

2. Βasi- 10-16% αλκοόλ
Κατάγεται από τις Φιλιππίνες και προέρχεται από ζυμωμένο ζαχαροκάλαμο. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι παράγεται σαν το κρασί αλλά με ζαχαροκάλαμο. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση αλλά η βασική συνταγή είναι: αφήνουμε τον χυμό από το ζαχαροκάλαμο να βράσει και τον αναμιγνύουμε με φύλλα σαμακ και διάφορους φλοιούς. Τα φύλλα έχουν υψηλά επίπεδα μαγιάς και προκαλούν τη ζύμωση του ζαχαροκάλαμου. Αφού ζυμωθεί, το Basi ωριμάζει για 6-12 μήνες σε πήλινα αγγεία. Τα καλά Basi παλαιώνουν μέχρι και 10 χρόνια. Το ποτό αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Έχει γλυκόξινη γεύση με λίγο πικράδα, λόγω των φλοιών που χρησιμοποιούνται.

3. Kvass -1% αλκοόλ
Κατάγεται από Ρωσία, Λιθουανία και πρόκειται για ζυμωμένο ψωμί σικάλεως! Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και πολλές φορές γλυκαίνει ή αρωματίζεται με φρούτα ή μέντα. Στη Ρωσία προωθείται ως ένα πατριωτικό αντίδοτο στη Κόκα Κόλα… Το Kvass είναι αφρώδες έχει γεύσης βύνης και φέρνει προς το γλυκό. Δεν θεωρείται αλκοολούχο ποτό, έχει την ίδια ποσότητα αλκοόλης όπως το ρώσικο τσάι Kombucha.

4. Κεφίρ -1% αλκοόλ
Το κεφίρ έχει καταγωγή από τον βόρειο Καύκασο και πρόκειται για ζυμωμένο γάλα. Είναι ένα ποτό γρήγορης ζύμωσης που μπορεί να γίνει μέσα σε 24 ώρες από απλό γάλα. Για εκατοντάδες χρόνια, η συνταγή του κεφίρ ήταν ένα μυστικό των αριστοκρατικών οικογενειών μέχρι που ο Σύνδεσμος Ιατρών της Ρωσίας άρχισε να πουλάει την συνταγή για 10 λίρες, έτσι ώστε να γίνει ένα εμπορικό προϊόν για κάθε οικογένεια.

5. Toddy-3-6% αλκοόλ
To toddy παράγεται στην Ασία, την Αφρική και κυρίως στην Ινδία. Προέρχεται από ζυμωμένο χυμό από δέντρο φοίνικα. Τα περισσότερα Toddy σερβίρονται 24 ώρες αφού παραχθούν και έχουν μια πολύ χυμώδη, φρέσκια γεύση. Το ποτό αυτό είναι επίσης γνωστό λόγω της έντονης γεύσης του. Όσο μένει το Toddy συνεχίζει να ζυμώνεται και γίνεται πιο ξινό και οξύ. Γι αυτό δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στην αγορά.

6.Μakgeolli (Makkoli)-6-8% αλκοόλ
Παράγεται στη Κορέα και είναι ίσως το πιο δημοφιλές ποτό της χώρας. Παρόλο που η παραγωγή του παραδοσιακά ήταν δουλειά των χωρικών, τα τελευταία χρόνια έγινε ευρέως διαθέσιμο και η αγορά άρχισε να το σέβεται. Υπάρχουν μέχρι και σομελιέ για Makgeoli, που διδάσκουν την τεχνική της ζύμωσης αυτού του ποτού, στα πλαίσια προγράμματος για διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το Makgeoli μοιάζει λίγο με μπύρα στο στυλ και στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Παραδοσιακά όμως σερβίρεται σε κούπα, γιατί πρέπει να το κουνάς συνεχώς για να διατηρείται λευκό και θολό.

7. Huangjiu (Shaoxing Wine)-13-16% αλκοόλ
Κατάγεται από την Κίνα και γίνεται από ζυμωμένο ρύζι! Το πιο φημισμένο Huangjiu γίνεται στην ανατολική Κίνα, στην επαρχία Shaoxing. Το ποτό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα ή σαν απεριτίφ στην έναρξη κάθε γεύματος. Για παράδειγμα με αυτό γίνεται το πιάτο Drunken Chicken. Υπάρχουν διάφορα στυλ Huangjiu, όπως μιας παλαιωμένης έκδοσης που παλαιώνει σε κελάρια για πολλά χρόνια, σφραγισμένο σε κινέζικα σκεύη. Το πιο ξηρό Shaoxing δεν έχει υπολείμματα σακχάρων και το πιο γλυκό έχει κοντά στα 200 γρ. ανά λίτρο!

Πηγή : www.krasiagr.com