Πετυχαίνοντας την ιδανική σχέση

Image placeholder
Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Μια σχέση δεν μπορεί να είναι τέλεια επειδή πάντα θα υπάρχουν είτε ελλείψεις είτε κενά, είτε διαφωνίες. Αργά ή γρήγορα πρέπει να μάθουμε να ικανοποιούμαστε από αυτό που έχουμε το οποίο ποτέ δεν θα είναι τέλειο. Εάν υπάρχει προσπάθεια και από τις δυο πλευρές η σχέση μπορεί να φτάσει σε πολύ καλά επίπεδα.

Η τελειότητα στη σχέση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι προοπτικές, οι στόχοι και η στάσεις ζωής.Ο αρχικός ενθουσιασμός του έρωτα μας κάνει να παραβλέπουμε κάποιες προσωπικές απόψεις, ελλείψεις και σφάλματα του άλλου. Καθώς όμως ο χρόνος περνάει πολλά από αυτά τα θέματα, τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές μπορεί να γίνουν οι αιτίες για υπάρξουν συγκρούσεις.

Άνθρωποι που έχουν ερωτηθεί πως θα ήθελαν να είναι η τέλεια σχέση έχουν απαντήσει ως εξής :
-Να με καταλαβαίνει
-Nα έχουμε κοινά ενδιαφέροντα
-Nα μη διαφωνούμε για τίποτα
-Nα υπάρχει ελαστικότητα και συμβιβασμοί
-Nα μπορούμε να συζητάμε τα πάντα χωρίς συγκρούσεις

Η συμβουλευτική σχέσεων στοχεύει στην διατήρηση της ισορροπίας, έτσι ώστε και από τις δύο πλευρές να μη χάνεται το ενδιαφέρον. Αρχικά το ζευγάρι θα πρέπει να αναγνωρίσει τα καταστροφικά και τα περιττά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στη διάλυση της σχέσης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο άλλος θα αντιδρά και θα συμπεριφέρεται όπως θα έκαναν οι ίδιοι, όμως στην πράξη τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ο κάθε ένας έχει συχνά διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και διαφορετικές απαιτήσεις από το σύντροφό του.

Για να λυθεί ένα πρόβλημα το πρώτο στάδιο είναι να παραδεχτούν και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Στα περισσότερα ζευγάρια ο ένας από τους δύο μπορεί να εντοπίζει ένα πρόβλημα, το οποίο ο άλλος δεν αναγνωρίζει ή δεν του δίνει σημασία. Καμιά φορά το πρόβλημα αυτό αναφέρεται από την πλευρά που δεν αναγνωρίζεται σαν πρόβλημα του άλλου ατόμου. Όμως όταν κάτι απασχολεί τον ένα από τους δύο, μπορεί να επηρεάζει συνολικά το ζευγάρι, το γάμο, ακόμα και την οικογένεια.

Σε δεύτερο στάδιο ο κάθε ένα από τους δύο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε κάθε πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι μόνο ο ένας από τους δύο υπεύθυνος για ένα πρόβλημα. Θα πρέπει η συζήτηση να γίνεται ανοιχτά χωρίς να φόβους μη πληγωθεί ο ένας ή ο άλλος. Έτσι μόνο θα εντοπιστούν πραγματικά τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές. Η ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις και τα λόγια που έχουν ειπωθεί είναι πολύ σημαντικά για την επίλυση των προβλημάτων.

Πως θα διαχειριστούμε διαφωνίες μέσα σε μία σχέση; Πριν από κάθε σοβαρή συζήτηση, η οποία αφορά την σχέση θα πρέπει να τηρούνται εξής συμβουλές:

Ο κάθε ένας θα πρέπει να έχει χρόνο για να ισορροπεί συναισθηματικά. Η συζητήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε στιγμές που θα είναι και οι δύο ήρεμοι και ποτέ όταν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση.

Υιοθετήσετε θετική στάση για την διαχείριση των πραγμάτων, δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα εάν δεν πιστεύουμε στη λύση τους.

Πιστέψτε στις ικανότητές σας, αλλά και στις ικανότητες του συντρόφου σας για την εύρεση δημιουργικών λύσεων στην επίλυση των προβλημάτων σας.

Μην κατακρίνετε την στάση του άλλου. Ακούστε προσεκτικά το πρόβλημα από την δικιά του πλευρά, μπείτε στη θέση του και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις ανησυχίες και τους φόβους του.

Μιλήστε στον άλλο με σεβασμό, μη χρησιμοποιείτε υψηλούς τόνους και προσωπικές επιθέσεις. Προσέξτε τα λόγια που θα χρησιμοποιήστε αλλά και το τρόπο που θα τα πείτε.

Παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη. Προσπαθήστε να δείτε τη θέση σας με ψυχρό μάτι και να κρίνετε και τον εαυτό σας.

Προσπαθείτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, συνήθως όταν τα καλύπτουμε βγαίνουν λόγια και πράξεις που δεν τα εννοούμε.

Για να ξεπεραστεί η κρίση σε μία σχέση, αλλά και για να πηγαίνει η σχέση πάντα καλά θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρούν τα παρακάτω:
-Να προσπαθούν και οι δύο να είναι οι καλύτεροι σύντροφοι.
-Να συνειδητοποιήσουν ότι εάν δεν ασχολούνται για τη διατήρηση της σχέσης
τους και δεν προσπαθούν για το καλύτερο κάθε στιγμή, τότε και η σχέση θα τους
εγκαταλείψει.
-Να υπάρχει πάντα συναισθηματική κατανόηση και να συγχωρούνται τα λάθη,
του συντρόφου αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.
-Να δίνεται πάντα έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξη, αντί να
εγκλωβιζόμαστε σε κατηγορίες του συντρόφου μας.
-Να μπορούν να εμπιστευτούν τυχόν προβλήματα της σχέσης, σε κάποιο φίλο ή
θεραπευτή ο οποίος μπορεί να κρατήσει ουδέτερη θέση και να κρατάει τις
ισορροπίες.

Πηγή : www.psychinfo.gr