Τηγανέλαιο

Image placeholder
Όποιο λάδι και εάν χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα, μετά τη χρήση του θα πρέπει να μην το πετάμε. Δείτε γιατί :

-ΔΕΝ το πετάμε στην αποχέτευση γιατί βουλώνει
-ΔΕΝ το πετάμε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα
-ΔΕΝ το πετάμε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια
-ΔΕΝ το πετάμε στην ύπαιθρο γιατί μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα
-ΔΕΝ το ταΐζουμε στα ζώα μας γιατί θα καταλήξει στο πιάτο μας
-ΔΕΝ το τρώμε εμείς γιατί μας βλάπτει σοβαρά
-ΔΕΝ το κάνουμε σαπούνι γιατί μπορεί να βλάψει το δέρμα μας

Τι κάνουμε ;
Υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην συλλογή λαδιού και στην συνέχεια τα διαθέτουν σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.

Στην ανακύκλωση αυτού του είδους μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, φαστ φουντ, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις αλλά και πλοία, τρένα, αεροπλάνα και φυσικά όλοι εμείς σαν ιδιώτες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτές τις εταιρίες και να φέρουν στην επιχείρησή σας ή στην πολυκατοικία σας το ειδικό δοχείο. Επίσης εάν είστε ιδιώτης μπορείτε να το συγκεντρώνεται και να το πηγαίνετε σε κάποιο super market που παίρνει τηγανέλαιο.

Η συλλογή τηγανέλαιου δείχνει υπευθυνότητα και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μ.Χ.