Λόλα Φλόρες: H γυναίκα - σύμβολο της Ισπανίας

Image placeholder
H Λόλα Φλόρες αποτελεί μέχρι σήμερα την γυναίκα - σύμβολο της Ισπανίας, καθώς μέσα από τις ταινίες και τις παραστάσεις της ανέδειξε το ισπανικό παραδοσιακό τραγούδι (φοκλόρ) και την κουλτούρα του χορού φλαμένκο που έχει τις ρίζες του στους Τσιγγάνους της Ανδαλουσίας. Η María de los Dolores Flores Ruiz, όπως ήταν το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στην πόλη Jerez de la Frontera στις 21 Ιανουαρίου 1923.

Η οικογένεια της ήταν πολύ φτωχή και σε ηλικία 10 χρόνων ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ταβέρνες προκειμένου να βγάλει χρήματα. Σε ηλικία 15 χρόνων, η Λόλα Φλόρες μπήκε σε μια ομάδα καλλιτεχνών που είχαν φτιάξει το μουσικοχορευτικό σόου «Mary Paz».

Μαζί με τον διάσημο τραγουδιστή φλαμένκο Manolo Caracol συμμετείχε στο μιούζικαλ «Zambra», με το οποίο έκαναν περιοδεία σε όλη την Ισπανία κατά την περίοδο 1944 και 1951. Ένα χρόνο αργότερα, επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική για πρώτη φορά στη ζωή της, κάνοντας το επιτυχημένο ντεμπούτο της στο Μεξικό. Η Λόλα Φλόρες είναι γνωστή με το προσωνύμιο «La Faraona», λόγω της ομότιτλης ταινίας που πρωταγωνίστησε το 1955 καθώς και «Λόλα της Ισπανία» (Lola de España).Η Λόλα Φλόρες παντρεύτηκε τον Ρομά κιθαρίστα Antonio Gonzalez με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά. Πέθανε από καρκίνο του μαστού το 1995. Την ημέρα της κηδείας της, οι θαυμαστές της τραγουδούσαν το «La Zarzamora», το οποίο ήταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της.

Πηγή : www.newsit.gr