Η ηλεκτρονική οθόνη μεγαλώνει θυμωμένα και απρόσεκτα παιδιά

Image placeholder
Οι ηλεκτρονικές οθόνες κάνουν τα παιδιά επιρρεπή στο θυμό, τη κατάθλιψη και περιορίζουν τα κίνητρα στη ζωή τους.Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητος στην ηλεκτρονική χρήση πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η ενασχόληση των παιδιών με τη τεχνολογία βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι το ακριβώς αντίθετο ότι τα αυξημένα ποσοστά ηλεκτρονικής διέγερσης του εγκεφάλου των παιδιών μπορεί να τον “εκτροχιάσουν” κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Επίσης, πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η διαδραστική οθόνη που απασχολεί τα παιδιά στο Διαδίκτυο ή η κοινωνική χρήση μέσων μαζικής ενημέρωσης, των γραπτών μηνυμάτων, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και των τυχερών παιχνιδιών δεν είναι επιβλαβή, και μάλιστα όχι τόσο συγκριτικά με τη παθητική παρακολούθηση της οθόνης όπως όταν παρακολουθούμε π.χ τηλεόραση.

Ακολουθούν οι 6 τρόποι σύμφωνα με τους οποίους επηρεάζει αρνητικά η ηλεκτρονική οθόνη τα παιδιά:

1. O χρόνος στην οθόνη ενοχλεί τον ύπνο των παιδιών και ουσιαστικά απορυθμίζει το βιολογικό τους ρολόι. Στην ουσία δεν αφήνει τον οργανισμό να ξεκουραστεί όταν κοιμάται, δηλαδή εμποδίζει τον βαθύ ύπνο.

2. O χρόνος στην οθόνη κάνει λιγότερο ευαίσθητο το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Λειτουργεί ουσιαστικά σαν ναρκωτικό στα παιδιά, διότι τα εθίζει, τα ντοπάρει συνέχεια να νιώθουν καλά και ευχάριστα καθώς παρακολουθούν μια οθόνη.

3. Η συνεχής παρακολούθηση μιας φωτιζόμενης οθόνης σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

4. Ορμονικά έχει αποδειχθεί ότι η διαρκής παρακολούθηση μιας οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες. Το άτομο μπορεί να γίνει πιο ευερέθιστο εγκεφαλικά και να εμφανίσει έντονα σημάδια άγχους.

5. Η παρακολούθηση της οθόνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελλειμματική προσοχή, η οποία έχει αποδειχθεί με εκρηκτικές συμπεριφορές θυμού και επιθετικότητας.

6. Όταν ένα παιδί είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη, μειώνεται κατά συνέπεια ο χρόνος που έχει για να έρθει σε επαφή με τη φύση και το πράσινο. Το παιδί πιο δύσκολα θα βγει στη φύση, η οποία μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει το στρες, να αποκαταστήσει την ελλειμματική προσοχή και να μειώσει στοιχεία επιθετικότητας τα οποία μπορεί να εμφανίσει.

Πηγή : www.psychopedia.gr