Φυτέψτε κρεμμύδια

Image placeholder
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού, είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος. Σίγουρα ο λόγος που φυτεύουμε δεν είναι οικονομικός γιατί τα κρεμμύδια είναι ένα πολύ φθηνό είδος. Το κάνουμε για την ικανοποίηση που προσφέρει η ενασχόληση, η δημιουργία και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού.

Αυτή λοιπόν η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε κρεμμύδια τα οποία θα είναι έτοιμα σε τέσσερις μήνες περίπου. Οι ιδανικές θερμοκρασίες φύτευσης είναι 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Μπορούν να φυτευθούν στο έδαφος, σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες.

Πως γίνεται ;
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να προμηθευτούμε τον σπόρο, το κοκάρι, από ένα φυτώριο. Υπάρχουν πολλών ειδών σπόροι, επιλέξτε κάποιον που θα σας υποδείξουν.
Τα κρεμμύδια μπορούν να φυτευτούν σε όλα τα εδάφη αλλά σίγουρα προτιμούν τα αμμώδη και καλά στραγγισμένα. Επίσης επειδή το κρεμμύδι αναπτύσσεται υπόγεια πρέπει το έδαφος να είναι σκαλισμένο, χωρίς πέτρες και μαλακό για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν το έδαφος είναι σκληρό ο καρπός θα παραμορφωθεί.

Αφού έχετε κάνει αυτή την προεργασία ανοίξτε μικρούς λάκκους στη σειρά και φυτέψετε τον σπόρο σε απόσταση 15-20εκ. μεταξύ τους. Ο τρόπος φύτεψης είναι πολύ απλός. Κρατάτε το κοκάρι με το μέρος που έχει τα ριζίδια προς τα κάτω και απλώς το μπήγετε στο έδαφος ολόκληρο ή σκεπάστε το με λίγο χώμα.

Όταν τα φυτέψετε ραντίστε με νερό. Τον χειμώνα επειδή βρέχει και το έδαφος έχει αρκετή υγρασία δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Εάν έχει μέρες να βρέξει ποτίστε μία φορά την εβδομάδα, ραντίζοντας τον καρπό. Όσο περνάει ο καιρός, επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει το πότισμα θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Στη συνέχεια δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Σε 10-15 ημέρες θα αρχίσει να εμφανίζεται το πάνω μέρος του κρεμμυδιού που όταν φθάσει σε ένα επιθυμητό μέγεθος μπορείτε να κόψετε για να το χρησιμοποιήσετε ωμό στις σαλάτες ή όπου αλλού θέλετε.

Για τον υπόλοιπο καρπό θα πρέπει να περιμένετε περίπου 4 μήνες. Θα δείτε ότι αρχίζει να ξεραίνεται το εξωτερικό μέρος του κρεμμυδιού. Τότε πρέπει να σταματήσετε το πότισμα και αφού ξεραθεί το έδαφος, απλά τραβήξτε το ξερό μέρος και το κρεμμύδι εμφανίζεται. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο γιατί μπορεί να τραυματίσετε τον καρπό. Οι παλιοί έπλεκαν τα κρεμμύδια σε πλεξούδες (από το ξερό μέρος) και τα φύλασσαν σε μέρος σκιερό για να μην βγάλουν βλαστό. Επίσης εάν είστε σε παραθαλάσσιο μέρος μπορείτε να βουτήξετε τα κρεμμύδια στο νερό. Αυτό το έκαναν οι παλιοί για να αντέξουν περισσότερο. Όμως μετά θα πρέπει να τα βάλετε στον ήλιο για να στεγνώσουν καλά.

Καλή επιτυχία !