Λεκέδες

Image placeholder
Δείτε πως μπορείτε να απαλλαγείτε από τους λεκέδες :

Σάλτσα ντομάτας
Μουλιάστε για 1 ώρα μέσα σε ζεστό νερό και γλυκερίνη (αναλογία 1:1) και μετά πλύντε.

Σκουριά
Τρίψτε με μίγμα από λεμόνι και αλάτι, αφήστε το για 1 ώρα και πλύντε κανονικά. Εάν επιμένει ο λεκές χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό προϊόν από το super market.

Σοκολάτα
Ξύστε και μετά σκουπίστε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό νερό και σαπούνι. Αν ο λεκές επιμένει ρίξτε λίγη σκόνη βόρακα στον λεκέ και ξεπλύντε με ζεστό νερό.

Στυλό / μαρκαδόρος
Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί πάνω στο λεκέ. Τρίψτε από την ανάποδη με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα. Μετά τρίψτε το λεκέ με λίγο σαπούνι και πλύντε κανονικά.

Τσίχλα
Βάλτε το ρούχο σε μια σακούλα και τοποθετήστε το για 1 ώρα στην κατάψυξη. Σπάστε και ξεκολλήστε την τσίχλα. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη με βενζίνη. Πλύντε με απορρυπαντικό.

Φρούτα
Ξεπλύντε αμέσως με κρύο νερό. Πλύντε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές είναι παλιός, μαλακώστε με διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού (αναλογία 1:1).Μετά πλύντε κανονικά.

Χόρτο
Τρίψτε αμέσως με οινόπνευμα.Αν ο λεκές είναι παλιός, μουλιάστε σε διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού (αναλογία 1:1) και μετά πλύντε κανονικά.

Αίμα
Βάλτε το ρούχο αμέσως σε κρύο νερό με αλάτι.Αλλάζετε το νερό διαρκώς μέχρι να γίνει διαυγές.Μετά πλύντε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές είναι παλιός, μουσκέψτε σε κρύο νερό και προσθέστε επάνω (μετά από τεστ για τη σταθερότητα των χρωμάτων) οξυζενέ ή χλωρίνη για χρωματιστά. Μετά τρίψτε και πλύντε κανονικά.

Αυγό
Αφαιρέστε το με σφουγγάρι βουτηγμένο σε κρύο αλατόνερο και ξεπλύντε με νερό. Για μεγάλους λεκέδες, μουλιάστε σε διάλυμα απορρυπαντικού.Τρίψτε με σφουγγάρι και πλύντε κανονικά με απορρυπαντικό.

Βερνίκι παπουτσιών
Πλύντε στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό και μερικές σταγόνες αμμωνίας. Αν ο λεκές είναι έντονος, χρησιμοποιήστε νέφτι. Μετά πλύντε με απορρυπαντικό.

Κερί
Ξύστε το πλεονάζον κερί αφού στεγνώσει. Τοποθετήστε στον λεκέ χαρτί απορροφητικό ή εφημερίδα και μετά σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί. Αν μείνουν ίχνη, τρίψτε με σφουγγαράκι βουτηγμένο σε λίγη βενζίνη και πλύντε κανονικά.

Κόλλες
Ελέγξτε πρώτα την ετικέτα για τον τύπο του υφάσματος. Οι απλές κόλλες αφαιρούνται με ασετόν. (Το ασετόν φθείρει τις υφάνσεις από ασετάτ καθώς και τις συνθετικές).

Κρασί
Καλύψτε το λεκέ με αλάτι για 30 λεπτά.Μετά τρίψτε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού και ξεπλύντε με κρύο νερό.

Ιδρώτας
Βάλτε δύο ασπιρίνες σε ένα ποτήρι με νερό και διαλύστε τες.
Στη συνέχεια, βουτήξτε το πουκάμισο ή το μπλουζάκι (στο σημείο του λεκέ) στο διάλυμα με την ασπιρίνη.
Πλύντε το ρούχο στο πλυντήριο.

Λάδι/λίπη
Βρέξτε με λίγη βενζίνη, προσθέστε ταλκ, βουρτσίστε και πλύντε κανονικά.

Λάσπη
Ξύστε και βουρτσίστε πρώτα την επιφανειακή λάσπη. Πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία και δοσολογία απορρυπαντικού.

Μούχλα
Πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας χλωρίνη για λευκά ή χρωματιστά.

Παγωτό
Μουλιάστε σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται πλύντε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Αν όχι (μάλλινα, μεταξωτά), καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα.

Ρετσίνι
Τοποθετήστε στο λεκέ απορροφητικό χαρτί και προσθέστε βενζίνη από την ανάποδη του υφάσματος.
Στη συνέχεια πλύντε το.

*Βενζίνη εννοούμε την καθαρή από το super market.
*Γλυκερίνη και βόρακα μπορείτε να προμηθευτείτε από
το φαρμακείο.