Οι πρωτιές του ζωικού βασιλείου

Image placeholder
Γαλάζια φάλαινα
Το μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό στον κόσμο


Η γαλάζια φάλαινα με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος 190 τόνους (αν και συνήθως ζυγίζουν περίπου 100 τόνους) ή και περισσότερο είναι τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ. Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα.

Ελέφαντας
Το μεγαλύτερο και δυνατότερο θηλαστικό στον κόσμο

Ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο χορτοφάγο θηλαστικό που ζει σήμερα στη Γη και ζει στην Ασία και την Αφρική. Ο Αφρικανικός ελέφαντας είναι ο μεγαλύτερος με ύψος που φτάνει τα 3,9 μέτρα και βάρος τους 7,5 τόνους ενώ ο Ασιατικός τα 3 μέτρα και βάρος τους 5 τόνους. Ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα είναι το μαμούθ, που έζησε στην τεταρτογενή περίοδο.
Ο Ελέφαντας είναι και το δυνατότερο θηλαστικό γιατί μπορεί να μεταφέρει έως και 9 τόνους.

Φαλαινοκαρχαρίας
Το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο

Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ένας αργά κινούμενος καρχαρίας που τρέφεται φιλτράροντας την τροφή του και είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, στα οποία χαρακτηριστικά οφείλεται και το όνομά του. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12.6 μ (41 πόδια) μήκος και βάρος 21.5 τόνους.

Γυπαετός
Το μεγαλύτερο πτηνό στον κόσμο

Ο γυπαετός είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος γύπας και το μεγαλύτερο πτηνό της Ευρώπης και, από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πτηνά στον κόσμο. Μόνο ο Μαυρόγυπας είναι βαρύτερος από αυτόν. Τα φύλα, εκτός από μία μικρή διαφορά μεγέθους υπέρ των θηλυκών, είναι όμοια. Από τα άτομα της Ευρασίας, τα ευρισκόμενα στην περιοχή των Ιμαλαΐων, τείνουν να είναι ελαφρά μεγαλύτερα από εκείνα άλλων περιοχών.
•Μήκος σώματος : 94-110 έως 125-150εκ.
•Άνοιγμα πτερύγων: 210-249 έως 277-283εκ.
•Βάρος: 4,5- 5-7-7,8 κιλά

Το μικρότερο θηλαστικό στον κόσμο
Αυτό είναι το μικρότερο θηλαστικό στον κόσμο: Μία μαϊμού μόλις 11 εκατοστών

Πρόκειται για το μικρότερο πρωτεύον θηλαστικό στον κόσμο, μία μικροσκοπική μαϊμού που ζει κυρίως στον Αμαζόνιο, στην Βραζιλία και τη Νότια Αμερική και τρέφεται με χυμούς από τους κορμούς των δέντρων.

BEE HUMMINGBIRD
Το μικρότερο πουλί στον κόσμο

Το μέγεθός του συγκρίνεται με αυτό των αγριομελισσών, ενώ είναι ελαφρύτερο από ένα κέρμα! Το Bee Hummingbird είναι το μικρότερο πτηνό στον κόσμο, και μάλιστα με διαφορά!

Ενδημεί στην Κούβα και είναι ένα μικρό κολιμπρί το μήκος του οποίου είναι περίπου 5 εκατοστά, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 2 γραμμάρια. Τα χρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, παρουσιάζοντας ροζ, πορτοκαλί και γαλάζια χρώματα στο φτέρωμά του.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να πετάξει εμπρός και πίσω, ενώ μπορεί να κουνήσει τα φτερά του μέχρι 80 φορές το δευτερόλεπτο(!), γεγονός που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν μια αχνή θαμπάδα.

Καμηλοπάρδαλη
Το ψηλότερο ζώο στον κόσμοΤο ύψος της φτάνει τα 5,5 μέτρα και το βάρος της τα 1.350 κιλά.
Είναι θηλαστικό και φυτοφάγο.
Πήρε το όνομά της από τον συνδυασμό των λέξεων «Καμήλα» και «Λεοπάρδαλη».
Η καμηλοπάρδαλη ζει στην Κεντρική Αφρική.

Γατόπαρδος ή Cheetah
Το ταχύτερο ζώο στον κόσμο

Ο Γατόπαρδος ή Cheetah ότι δεν είναι μόνο το ταχύτερο και με την μεγαλύτερη επιτάχυνση από τα ζώα της ξηράς, αλλά και το πιο γρήγορο αρπακτικό γης. Έχει μια μέση ταχύτητα 112 χιλιόμετρα ανά ώρα, ωστόσο δεν μπορεί να διατηρήσει την ίδια ταχύτητα για περισσότερο από 8 έως 10 λεπτά. Βρίσκεται κυρίως στην Αφρική, ενώ ο αριθμός τους στην Ασία και την Ευρώπη είναι αρκετά μικρός.

Μπεκατσίνι
Το ταχύτερο πτηνό στον κόσμο

Το παχουλό μπεκατσίνι έχει σπάσει το ρεκόρ του ταχύτερου στις μεγάλες αποστάσεις και χωρίς στάσεις πτήσεις πουλιού.
Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το μεγάλο μπεκατσίνι μπορεί να ολοκληρώσει μια διηπειρωτική πτήση, από την Σουηδία στην υποσαχάρια Αφρική σε δύο μόνο ημέρες, ………..χωρίς ανάπαυση. Τα πουλιά ταξίδεψαν περίπου 4.200 μίλια (6.760 χιλιόμετρα), με μέση ταχύτητα 60 μιλίων (97 χιλιόμετρα) την ώρα.

Sailfish του γένους Istiophorus
Τo ταχύτερο ψάρι στον κόσμο

Το ψάρι αυτό μπορεί να αναπτύξει απίστευτες ταχύτητες έως 120 χλμ ανά ώρα.

Βάτραχος «Βέλος»
Το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο

Διαθέτει δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ανθρώπους.
Το μέγεθός του φτάνει το πολύ τα 5εκ.
Οι βάτραχοι αυτοί ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ονομάζονται «βέλη» επειδή τα χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι για να βάζουν δηλητήριο στα βέλη τους.

Σκαθάρι ρινόκερως
Το δυνατότερο ζώο και έντομο στον κόσμο

Δεν είναι μόνο το ισχυρότερο έντομο αλλά και το ισχυρότερο ζώο σε σύγκριση με το σωματικό του βάρος. Μπορεί να σηκώσει κάτι που είναι έως και 850 φορές το βάρος του.

Αετός
Το δυνατότερο πτηνό στον κόσμο

Είναι το ισχυρότερο πουλί. Μπορεί να σηκώσει κάτι τέσσερις φορές το δικό του σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Χιμπατζής
Το εξυπνότερο ζώο στον κόσμο

Είναι πολύ κοντά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά με τους ανθρώπους. Οι χιμπατζήδες δημιουργούν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν για την εύρεση τροφής, ενώ αναπτύσσουν στρατηγική στο κυνήγι κάτι που απαιτεί αμοιβαία συνεργασία. Ίσως η πιο εκπληκτική ικανότητα αυτών των πλασμάτων είναι η δυνατότητα που έχουν να γνωστοποιούν τις δικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα και σύμβολα. Πιστεύεται ότι η νοημοσύνη τους αναπτύχθηκε χάρη στη ζωή τους σε κοινότητες που διέπονται από αυστηρούς κανόνες.

Δελφίνι
Το εξυπνότερο θαλάσσιο ζώο

Τα δελφίνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζώα, ενώ από την άποψη της νοημοσύνης είναι ακριβώς πίσω από τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες. Πρόσφατες εγγραφές μαγνητικού συντονισμού έχουν δείξει ότι το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο σε αναλογία με το μέγεθος του σώματός τους. Οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες: Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αναγνωρίζουν ήχους ενώ μεταξύ τους έχουν ονόματα.

Είναι τα ζώα με τον πιο ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο, για το λόγο αυτό δένονται με τον άνθρωπο και αναπτύσσουν ιδιαίτερη σχέση με τους εκπαιδευτές τους. Απόδειξη της εξυπνάδας τους είναι οι ασκήσεις που μαθαίνουν.

Κοράκι
Το εξυπνότερο πτηνό στον κόσμο

Είναι πιο έξυπνα από ό,τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά και η εξυπνάδα τους αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια ερευνών. Λύνουν απίστευτους γρίφους για να φτάσουν στην τροφή τους ενώ ρίχνουν ξηρούς καρπούς στους δρόμους περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ένα αυτοκίνητο που θα σπάσει το κέλυφος!

Μ.Χ.