Η τεχνική του decoupage

Image placeholder
Τι είναι ;
Είναι η διακοσμητική τεχνική που χρησιμοποιεί χάρτινα μοτίβα για να αλλάξει την όψη αντικειμένων από ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες.


Η ονομασία του προέρχεται από το γαλλικό "decouper" που σημαίνει "κόβω". Είναι μια όμορφη και δημιουργική τεχνική που δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Εάν θέλει κάποιος να μάθει περισσότερα και να ασχοληθεί επαγγελματικά γίνονται ειδικά σεμινάρια λίγων ωρών στα οποία μπορεί να εντρυφήσει στα μυστικά του decoupage.

Η ιστορία του
Το decoupage έχει μια μακριά και συναρπαστική ιστορία. H τέχνη αυτή αποτελείται από μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ που εφαρμόζονταν σε διάφορες μακρινές χώρες. Επί αιώνες το decoupage συνάρπαζε πολλά φημισμένα πρόσωπα της Ιστορίας και της Τέχνης όπως η Μαρία Αντουανέτα , η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Beau Brummel, ή πιο σύγχρονοι όπως οMatisse ή o Picassso.

Τον 12ο αιώνα, οι Κινέζοι χωριάτες έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια, με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα, δημιουργούσαν χάρτινα λαμπιόνια, διακοσμητικά κουτιά και άλλα αντικείμενα. Ο κινέζικος ενθουσιασμός με το χαρτί καθώς και το πρωτάθλημα στην διαχείριση ψαλιδιού έχουν όπως φαίνεται τις ρίζες τους στην Ανατολική Σιβηρία, όπου με χαρτοστολισμένες μορφές καθώς και με στολίδια διακοσμούσαν τους τάφους των ντόπιων. Το έθιμο αυτό επεκτείνεται σε χρόνο πριν από την γέννηση του Χριστού.

Ωστόσο η γέννηση του decoupage αυτού που γνωρίζουμε και στην πρακτική σήμερα σχετίζεται με τον 17o αιώνα. Τότε έγιναν δημοφιλή τα έπιπλα που προέρχονταν από την μακρινή ανατολή , με τελικό φινίρισμα από βουλοκέρι. Η Ευρώπη ξετρελάθηκε με τα φινιρισμένα με βουλοκέρι αντικείμενα, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες παραγωγής των κατασκευαστών στην απόμακρη ανατολή. Επωφελούμενοι της τεράστιας ζήτησης, οι βιοτέχνες της Βενετίας άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta – απομίμηση λάκας.

Οι βιοτέχνες άρχισαν να δέχονται μαθητές, που ασχολούνταν με τον χρωματισμό αντιγράφων έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής. Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα καθώς και διάφορα μικροπράγματα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Πως γίνεται ;
Η βασική διαδικασία είναι η εξής :

1) κoλλάτε ένα χάρτινο μοτίβο πάνω σε ένα αντικείμενο με την βοήθεια ρευστής κόλλας
2)όταν η κόλλα στεγνώσει περνάτε 4-5 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι που αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια, αφήνοντας ενδιάμεσα από κάθε επόμενη εφαρμογή να στεγνώσει η προηγούμενη επίστρωση.

Το βασικό μυστικό της επιτυχίας: Nα μην δημιουργηθούν γραμμώσεις και φούσκες, να "μην πάρει αέρα" δηλαδή το χαρτί όσο το κολλάτε, να εφάπτεται εντελώς σε κάθε σημείο του πάνω στο αντικείμενο που θα το κολλήσετε ώστε στο τέλος το σχέδιο να φαίνεται σαν πραγματικά "τυπωμένο" ή ζωγραφισμένο κι όχι σαν κάτι πρόσθετο.

Για να επιτευχθεί αυτό, το κόλλημα του μοτίβου γίνεται σταδιακά. Απλώνετε κόλλα σε ένα μικρό μέρος της επιφάνειας, ακουμπάτε το χαρτί ίσα-ίσα για να σταθεροποιηθεί και στην συνέχεια, στρώνετε - "τεντώνετε" - κολλάτε εντελώς το χαρτί περνώντας από πάνω του το βουτηγμένο στην κόλλα πινέλο, με φορά από το κέντρο του μοτίβου προς τις άκρες.

Στα μεγάλου μεγέθους σχέδια, η διαδικασία αυτή γίνεται επίσης σταδιακά, την ολοκληρώνετε για ένα μέρος του μοτίβου και συνεχίζετε έως να κολληθεί ολόκληρο.

Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας, εξαρτάται από την επιλογή σχεδίου-μοτίβου ανάλογα με το κάθε αντικείμενο και τον χώρο που θα το τοποθετήσετε.
Συνδυάστε σχέδια και αποχρώσεις, χρησιμοποιείστε χαρτιά από μουσικά τετράδια, εφημερίδες, χάρτες, εκτυπώσεις φωτογραφιών, περιοδικά κόμικς, γραμματόσημα.

Οι σελίδες εφημερίδων επίσης δημιουργούν ένα πολύ καλαίσθητο και ιδιαίτερου ύφους αποτέλεσμα, μόνο που πολλές φορές ξεβάφουν γι αυτό και δοκιμάστε πριν ξεκινήσετε πως ...αντιδρούν στην επάλειψη με κόλλα κι αν χρειαστεί εκτυπώστε τα κομμάτια που χρειάζεστε σε laser εκτυπωτή.

decomagia.gr
soulouposeto.gr