Λίμνες στην έρημο της Λιβύης | e-gynaikes.gr

Λίμνες στην έρημο της Λιβύης

Δημοσιεύθηκε 19/02/2016

Είκοσι λίμνες- οάσεις υπάρχουν διάσπαρτες ανάμεσα σε αμμόλοφους στην περιοχή Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη. Πριν όμως 200.000 χρόνια, δεν ήταν έρημος αλλά μια εύφορη περιοχή με άφθονες βροχοπτώσεις και ποτάμια, τα οποία τροφοδοτούσαν μια τεράστια λίμνη.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η λίμνη Μέγκα Φεζάν είχε το μέγεθος της Τσέχικης Δημοκρατίας. Η κλιματική αλλαγή ήταν πρόκληση για την περιοχή, με αποτέλεσμα η λίμνη να γίνει… «αέρας», πριν 3.000 με 5.000 χρόνια.

Ωστόσο, άφησε πίσω της κάποια ίχνη, που σήμερα έχουν τη μορφή μικρών λιμνών στην έρημο Ουμπάρι (Ubari Sand Sea). Από τις πιο γραφικές λίμνες είναι η Γκαμπερούν και η Ουμ αλ Μάα (η Μητέρα του Νερού), στις οποίες υπάρχουν κάποιες τουριστικές υποδομές. Επίσης, πανέμορφες είναι άλλες δύο λίμνες, η Ουμ αλ Χισάν (η Μητέρα του Αλόγου) και η Ουμ ελ Χασάν, τις οποίες σπάνια επισκέπτονται τουρίστες.

Οι λίμνες Ουμπάρι έχουν πολύ αλμυρό νερό, καθώς εξατμίζονται και δεν υπάρχουν ποτάμια να τις ανανεώνουν. Δεν είναι ρηχές, με το βάθος τους να κυμαίνεται από 7 μέχρι 32 μέτρα.

Λίμνη Ουμ αλ Μάα
Λίμνη Γκαμπερούν

snoopit24.com