6 πολύτιμα tips οικιακής οικονομίας!

Image placeholder
Με λίγες μικρές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σας στο χώρο της κουζίνας, θα καταφέρετε να κερδίσετε εσείς και ταυτόχρονα να βοηθήσετε το περιβάλλον!

1. Χρησιμοποιείτε το σωστό σκεύος ανάλογα με τα μάτια της κουζίνας. Το σκεύος πρέπει να καλύπτει την επιφάνεια του ματιού και να μην αφήνει περιθώριο γύρω του. Αυτό αποτελεί σπατάλη ενέργειας και κατ’ επέκταση σπατάλη για την… τσέπη σας.

2. Κλείνετε αμέσως την πόρτα του ψυγείου. Αυτή η κακή συνήθεια να «χαζεύετε» μπροστά στο ανοιχτό ψυγείο προσπαθώντας να αποφασίσετε τι θα θέλατε να φάτε μάλλον θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει…Σκεφτείτε και καταλήξτε πριν ανοίξετε την πόρτα, ώστε να μην έχετε απώλειες στην ψύξη, άρα και στην κατανάλωση ρεύματος.

3. Μην παραγεμίζετε το ψυγείο σας. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερο ψυγείο είναι προτιμότερο να το αγοράσετε κι όχι να υπερβάλλετε βάζοντας τρόφιμα σε κάθε πιθανή γωνία του ψυγείου για να τα χωρέσετε! Το μόνο που καταφέρνετε είναι το ψυγείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην ψύξη που απαιτείται και να δουλεύει πολύ πιο έντονα καταναλώνοντας ενέργεια που δεν θα έπρεπε –χωρίς τις περισσότερες φορές να τα καταφέρνει.

4. Ξεπαγώνετε φυσικά τα φαγητά και όχι χρησιμοποιώντας το φούρνο ή το φούρνο μικροκυμάτων. Είναι πιο υγιεινό και πιο οικονομικό. Απλά οργανωθείτε και καταλήξτε στο μενού της εβδομάδας έγκαιρα, ώστε το βράδυ πριν κοιμηθείτε να βγάζετε από την κατάψυξη ό,τι θα χρειαστείτε την επόμενη μέρα.

5. Μην αφήνετε συσκευές στην πρίζα. Εσείς κλείσατε τον διακόπτη της καφετιέρας, της τοστιέρας, του στίφτη, του βραστήρα κτλ. αλλά αυτά δεν σταματούν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε. Μπορεί να είναι ελάχιστο μεν αλλά αν το δείτε συνολικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό! Κι επιπλέον, θα είστε πιο ήρεμοι από άποψη ασφάλειας όταν λείπετε από το σπίτι.

6. Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων, καθώς είναι αποδεδειγμένα πιο οικονομικό από το πλύσιμο στο χέρι. Επίσης, επιλέξτε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων που είστε σίγουρες ότι θα αφαιρέσει τελείως ακόμα και τα πιο δύσκολα υπολείμματα, όπως το νέο Fairy Platinum που είναι αξεπέραστο στα σκληρά λίπη με την 1η*! Έτσι, θα έχετε πάντα καθαρά σερβίτσια χωρίς κόπο και χωρίς επαναληπτικές πλύσεις.

epithimies.gr