Γνωρίστε την Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Image placeholder

Η Πλατεία της Αγίας Ειρήνης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στέκι πολλών για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι μια κλειστή πλατεία που αν δεν περάσεις περπατώντας, δεν θα τη δεις γιατί βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, έναν εντυπωσιακό ναό, διαφορετικό από τους άλλους και με βαριά ιστορία, τον οποίο σας προτείνω να επισκεφτείτε την επόμενη φορά που θα κατεβείτε στο κέντρο.

Ιστορία του ΝαούΟι παλαιότερες πληροφορίες θέλουν το ναό της Αγίας Ειρήνης να χτίστηκε από τα ερείπια εβδομήντα βυζαντινών εκκλησιών που γκρεμίστηκαν επί Βαυαροκρατίας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός παίζει σημαντικό ρόλο ως κύριος χώρος συνάθροισης όλων των χριστιανών. Με τη μεταφορά της έδρας του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η Αγία Ειρήνη γίνεται επίσημος καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας.

Την ανακαίνιση και την επισκευή του ναού αναλαμβάνει το 1845 ο ονομαστός αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυτατζόγλου που αποπερατώνει το έργο το 1850. Με το εξαιρετικό του ταλέντο δημιουργεί ένα ναό με στοιχεία αρχαιοελληνικού και ρωμανικού ύφους, από τον οποίο δεν λείπει και το βυζαντινό χρώμα. Κορυφαία θεωρούνται τα φατνώματα στην οροφή που ήταν η αφορμή για να ανακηρύξει το κράτος την Αγία Ειρήνη διατηρητέο μνημείο, το 1972. Τα εντυπωσιακά φατνώματα σώζονται μέχρι σήμερα και προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών του ναού. Όσο για τις αγιογραφίες και τις κοσμηματογραφίες της Αγίας Ειρήνης, είναι θαυμαστά έργα των μαθητών της σχολής των Ναζαριστών,των αδελφών Φυτάλη.

Στον ναό το 1835 έγινε η τελετή ενηλικίωσης του βασιλιά Όθωνα, το 1843 κηδεύτηκε ο ήρωας του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (για αυτό και υπάρχει δίπλα η οδός Κολοκοτρώνη), ενώ τακτικά έκανε τις εξομολογήσεις της και η βασίλισσα Αμαλία. Επίσης, σε αυτή την εκκλησία έγινε η δοξολογία για το Ελληνικό Σύνταγμα.

Εκτός από τους βασιλείς Όθωνα και Αμαλία, οι περισσότερες σπουδαίες μορφές της Νεοελληνικής Ιστορίας εκκλησιάζονταν στο ναό ή πέρασαν για να ανάψουν ένα κερί. Από τους διασημότερους ιερείς που διακόνεψαν στην εκκλησία ήταν και ο Μακάριος, Αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος χειροτονήθηκε στο ναό. Σε αυτή λοιπόν την πλατεία του κέντρου της Αθήνας και του κέντρου της Αθηναϊκής ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα, όποτε και να περάσεις θα βρεις κόσμο. Η έλλειψη των τροχοφόρων και συνεπώς του θορύβου κάνουν την πλατεία ιδιαίτερα αγαπητή σε όλες τις ηλικίες.

Έτσι το πρωί συναντάς κάποιους που σταματούν να πιουν το καφέ τους και να συνεχίσουν τις δουλειές τους ή νέους που δίνουν το πρωινό τους ραντεβού εκεί.

Όσο όμως περνάει η ώρα ο κόσμος αλλάζει, κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και η πλατεία γεμίζει ζωντάνια και εκκεντρικότητα.

Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι μια πλατεία για όλα τα γούστα. Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου, να φας σπιτικό φαγητό, λαχταριστούς λουκουμάδες, υπέροχο φαλάφελ, πίτσα και ότι άλλο επιθυμείς.Πληροφορίες: espressonews.gr